Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czego unikać przy szczotkowaniu zębów?
Nie warto nakładać zbyt dużo pasty – to nie pomoże, a tylko zwiększa pienienie i utrudnia dokładne czyszczenie.
Odpowiedz
Ja kiedyś naciskałam szczoteczką bardzo mocno i przez to miałam cofające się dziąsła. Teraz używam szczoteczki o miękkim włosiu i wszystko wróciło do normy.
Odpowiedz
Trzeba też uważać na pasty o wysokiej ścieralności (RDA). Niektóre wybielające potrafią mocno zmatowić szkliwo.
Odpowiedz
Częsty błąd to też mycie zębów starymi szczoteczkami – po 2–3 miesiącach włosie się odkształca i nie czyści dokładnie.
Odpowiedz
Nie warto też używać zbyt twardych szczoteczek. Lepiej myć dłużej i delikatnie niż krótko i agresywnie.
Odpowiedz
Niektóre osoby robią błąd, myjąc zęby tylko poziomymi ruchami. Lepiej wykonywać okrężne lub wymiatające – wtedy płytka schodzi, ale szkliwo się nie ściera.
Odpowiedz
Ja przez długi czas myłam zęby trzy razy dziennie po jedzeniu i miałam wrażliwość. Teraz myję rano i wieczorem, a po obiedzie tylko płuczę usta.
Odpowiedz
Dentystka mówiła, że popełnianie tych drobnych błędów codziennie potrafi dać większe szkody niż zła dieta.
Odpowiedz
Jeśli masz skłonność do nadwrażliwości, wybieraj szczoteczki „soft” lub „ultrasoft”.
Odpowiedz
Ja kiedyś kupiłam „super twardą” szczoteczkę i po tygodniu bolały mnie dziąsła. Nigdy więcej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości